LITTEKENS
Een litteken ontstaat door een verwonding aan je huid. Het ligt eraan hoe diep de wond is en hoe het wondgenezingsproces is verlopen of het uiteindelijk een litteken wordt. Het wondgenezingsproces bestaat uit verschillende fases en iedere fase heeft weer een belangrijke functie. Op het moment dat het herstel van de verschillende fases niet helemaal soepel verloopt kan er een vervelend litteken ontstaan.
WONDGENEZINGSPROCES
De normale wondgenezing wordt ingedeeld in vier fasen: bloedstolling fase, ontstekingsfase, regeneratiefase en de rijpingsfase. De wondgenezing is een continu proces waarin de verschillende fasen elkaar overlappen. Hieronder leggen we alle fases stap voor stap uit.
- Bloedstolling fase
In deze fase wordt het bloeden gestopt en ontstaat er op de huid een soort bloedkorstje. Deze fase duurt maar een paar uur. - Ontstekingsfase
De opruimcellen van het lichaam (macrofagen en granulocyten) worden naar het gebied gestuurd om alle bacteriën op te ruimen. Hoe langer deze fase duurt, hoe groter de kans op een litteken. Een acute ontstekingsfase duurt 3 dagen tot 2 weken. Typische kenmerken van een ontsteking zijn: roodheid, zwelling en warmte in de huid. - Regeneratiefase
Hierbij wordt nieuw bindweefsel en worden kleine nieuwe bloedvaatjes aangemaakt. Daarnaast wordt er een nieuwe epidermis (bovenste huidlaagje) gevormd. Op het moment dat je huid teveel nieuwe bloedvaatjes aanmaakt, kan er een vervelend rood litteken ontstaan. Ook wordt er in deze fase nieuwe elastine en collageen aangemaakt. Elastine zorgt voor de elasticiteit in de huid en collageen voor de stevigheid. Als er te veel collageen wordt aangemaakt wordt het litteken vaak strak en sterk. Bij te weinig collageen aanmaak krijg je vaak een atrofisch litteken (deze ligt verzonken in je huid). Maar hierover straks meer! Het regeneratieproces kan wel een maand duren. - Rijpingsfase
Dit is de fase waarbij het litteken wordt ‘afgemaakt’ en dit kan wel een jaar duren.
Soorten littekens
Atrofisch litteken (verzonken in je huid)
Bij deze vorm ligt het litteken verzonken in de huid (klein deukje). Vaak is dit het geval bij acne littekens maar ook bij waterpokken. Vaak ontstaan atrofische littekens als er een ontsteking in de huid is geweest of als het wondje is opengekrabd.
Hypertrofisch litteken(bovenop je huid)
Bij een hypertrofische litteken is het litteken verdikt, stug en soms ook rood/paars van kleur. Verder kan de huid ook gevoelig zijn en kan het litteken jeuken. Deze littekens kunnen ook verkleefd zijn en je merkt dat het litteken trekkerig aanvoelt.
Keloid litteken (erg verdikt)
Een keloïd litteken lijkt op een hypertrofische litteken qua uiterlijk, alleen groeit het litteken tot buiten de oorspronkelijke wondranden. Keloid littekens komen vaker voor bij donkere huidtypes en er is vaak sprake van genetische aanleg. Het is lastig om deze littekens te behandelen omdat de kans dat het litteken zich verder uitbreid groot is. Als je toch wat aan het litteken wilt doen, is het raadzaam om langs een arts te gaan.
HOE KOM IK ER VANAF?
In de salon wordt de behandelmethode microneedling toegepast toe om littekens te verminderen. Microneedling stimuleert de productie van nieuw collageen en maakt je huid glad en egaal. Je huid herstelt van binnenuit waardoor rimpels, (acne) littekens, pigmentvlekken, striae, doffe huid of grove poriën verminderen.
Dit wordt gedaan door minuscule naaldjes die door middel van trilling loodrecht je huid in gaan en op die manier microkanaaltjes in je huid maakt. Uiteraard gaat dit op een gecontroleerde en doelgerichte manier.
Tijdens de behandeling wordt je het herstelproces van je huid op gang gebracht. Tijdens het natuurlijke herstelproces maakt je huid groei- en helende factoren aan, die een gunstige uitwerking hebben op je huidconditie. Het triggert de aanmaak van nieuwe cellen, de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen.
Er zijn meerdere behandelingen nodig om een mooi resultaat te behalen (gemiddeld 4-6). Het beste is om deze behandeling om de 4 weken in te plannen voor het mooiste resultaat. Per litteken verschilt het hoeveel behandelingen er nodig zijn.
GOED OM TE WETEN!
Als de huid genezen is, is het belangrijk deze soepel en gehydrateerd te houden. Dit kan je zelf doen door de plek dagelijks te masseren. Het hoeft niet pijnlijk te zijn, probeer het weefsel enkel soepel te houden en de doorbloeding licht te stimuleren. Hierdoor zorg je ervoor dat het litteken niet gaat verkleven en door het stimuleren van de doorbloeding zorg je voor het afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast is het aan te raden om een product op de huid aan te brengen die de huid gedurende de dag soepel houdt. Het product dat hier geschikt voor is, is het Hydr8 B5 serum!