Skip to content

ROSACEA

Rosacea is een veel voorkomende chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. De aandoening kan lijken op acne. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal tussen de 30ste en 50ste jaar en met name dan bij vrouwen.

WAT IS ROSACEA?

De oorzaak van rosacea is onbekend. De ernst van rosacea kan worden beïnvloed door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Voorbeelden hiervan zijn warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Geneesmiddelen die corticosteroïden (bijnierschorshormonen) bevatten kunnen rosacea veroorzaken of verergeren, zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid.
Een oorzakelijke rol van voeding is nooit aangetoond; wel kan (tijdelijke) verergering van de roodheid optreden door het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel.

Invloed van voedingsmiddelen en alcohol
Alcohol verergert tijdelijk de verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. Voedingsmiddelen, die sterk gekruid of erg warm zijn, doen dat ook. Het zijn geen oorzaken van rosacea.

Geneesmiddelen
Vaatverwijdende middelen zullen een bestaande rosacea doen verergeren. Gebruik van corticosteroïden crèmes of zalfs maken de  rosacea erger. 

Klimaat
Rosacea is vaak het ergst in de winter. Bij veel patiënten treedt verbetering op in de zomer, maar bij anderen worden onder invloed van de zon de huidafwijkingen juist slechter. Blootstelling aan teveel zon is zelfs een mogelijke oorzaak van rosacea.

Overgevoeligheid
Veel patiënten merken op dat de aandoening verergert tijdens het gebruik van vele soorten crèmes, reinigingslotions, shampoos en dergelijke. De huid lijkt als het ware niets te verdragen. Dat is een gevolg van het ontstekingsproces van de huid. Daardoor voelt de huid pijnlijk en branderig aan. Dit wordt veroorzaakt door irritatie door de genoemde stoffen.

Psychische factoren

Mensen met rode wangen en een opvallende neus voelen zich onzeker. Daardoor neigen patiënten met rosacea zich te onttrekken aan contacten met hen onbekende personen. In ernstige gevallen leidt dat tot depressieve stemmingen. De psychische problemen van patiënten met rosacea zijn een gevolg en niet de oorzaak van de huidproblemen.

 

KENMERKEN

De symptomen van rosacea kunnen variëren van persoon tot persoon, omdat rosacea er in verschillende vormen is. 

  • Zonder aanleiding hevig blozen, dit worden ook wel flare-ups genoemd.
  • Constante aanwezigheid van roodheid.
  • Bultjes en puistjes. 
  • Zichtbare aders
  • Meer last van tijdens temperatuurverschillen, vooral na het drinken van alcohol of het eten van sterk gekruid voedsel.
  • Oogklachten: ontstekingen van de ooglidranden. Droge, branderige of tranende ogen.
  • De huid kan wat meer vocht gaan vasthouden, waardoor een zwelling van de huid kan ontstaan.
  • Een droge huid.

BEHANDELING

Rosacea is een chronische huidaandoening, waardoor deze zelden te genezen is. Dit betekent echter niet dat er niets aan te doen is. Een combinatie van de juiste producten en behandelingen is de weg naar een gezonde huid.

TE BEHANDELEN MET 

  • Facial

THUIS GEBRUIK

Medik8 heeft een lijn speciaal is ontwikkeld voor de rode huid, namelijk de producten van de Calmwise lijn. 

In de shop vind je alle producten.

Afspraak maken voor een behandeling?