Skip to content

VOCHTARME HUID

Droge huid komt veel voor. De persoon met een droge huid heeft zelf vaak niet door dat hij of zij lijdt aan een droge huid. Met name in de koude wintermaanden dreigt onze huid uit te drogen. Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.

 

Hoe ontstaat een droge huid ?

In de normale situatie bestaat er een evenwicht in de waterhuishouding van de huid met de omgeving. De huidbarriére bestaat voornamelijk uit vetten. Indien deze vetten minder wordt dreigt de huid water te verliezen met als gevolg een droge huid. De belangrijkste oorzaken van uitdroging van de huid zijn:

HET GEBRUIK VAN STOFFEN DIE DE HUIDVETTEN DOEN VERDWIJNEN

Water, zeep en andere reinigingsmiddelen. Water en zeep reinigen de huid, maar tegelijkertijd worden de huidvetten letterlijk weggespoeld. Hierdoor verliest de huid zijn barriére en daarmee ook juist veel water. Het is dus een beruchte denkfout die veel mensen maken: door de huid met water en zeep te wassen wordt de huid misschien wel schoon, maar juist droger in plaats van vochtiger. 

FYSISCHE FACTOREN

Ook is er een verhoogde kans op uitdroging van de huid in het winterseizoen. Kamers met centrale verwarming in woon-en werkomgeving zorgen voor een droge atmosfeer. De koude wintermaanden brengen ook koude droge lucht met zich mee.

AANGEBOREN HUIDZIEKTEN

Sommige huidziekten gaan gepaard met een droge huid. Bekend zijn patiënten met atopisch eczeem.  Zij hebben in aanleg al een huidtype met een stoornis in de waterhuishouding waardoor de huid gemakkelijker uitdroogt. 

OUDERDOM

Helaas is een droge huid ook een kwaal die bij oudere mensen , met name aan de onderbenen en onderarmen vaak wordt gezien. Het is bekend dat de verouderde huid het vermogen verliest om water vast te houden. De oorzaak ligt in een achteruitgang in de barriére functie van de opperhuid. Ook de lederhuid vertoont veranderingen waaronder, verlies van elasticiteit en stugger worden van het bindweefsel. 

Droge vs vochtarme huid

Is jouw huid droog of vocht arm? Er bestaat een groot verschil tussen een droge huid (tekort aan vet/talg) en een vochtarme huid (tekort aan vocht). De cellen in die huidlagen horen 10% vocht te bevatten. Wanneer dat minder is noemen we de huid vochtarm. Een vochtarme huid heeft een tekort aan water, een vette huid aan vet (talg). Maar, een vette huid kan daarbij ook vochtarm zijn. Ik heb  de verschillen voor je op een rijtje gezet.

Een droge huid

 • Is een huidtype: genetisch bepaald
 • Heeft een tekort aan talg (vet)
 • Voelt overal droog, ook op handen en hoofdhuid
 • Is gevoelig voor voortijdige veroudering
 • Heeft constant voeding nodig
 • Heeft behoefte aan zeer olierijke producten

Een vochtarme huid

 • Is een huidconditie, kan bij iedereen voorkomen
 • Heeft een gebrek aan vocht
 • Kan vet en droog tegelijk aanvoelen
 • Komt en gaat: afhankelijk van verschillende factoren, zoals omgeving en voeding
 • Heeft behoefte aan hydraterende producten
 • Mogelijke symptomen van beiden: schilferig, jeuk, gevoelig, trekkerig, dof.

HOE KOM IK ER VANAF?

Voor het behandelen van een droge huid is het belangrijk om de huidbarrière te gaan herstellen en te verbeteren. Om de huidbarrière te herstellen is het belangrijk om thuis goed aan de slag te gaan met de juiste producten en behandelingen te volgen in de salon. Wil jij jouw huid weer laten stralen? Plan gerust een consult in om samen te kijken naar de mogelijkheden.

TE BEHANDELEN MET

 • Facial 
 • SkinPen
 • Chemische Peeling

THUISGEBRUIK

Het beste product voor hydratatie is het Hydr8 B5 Intense serum, met multigewicht hyaluronzuur, vitamine B5, natuurlijke vochtinbrengende factoren en saskatoonbes. Geeft de huid het vermogen om uitdrogende veranderingen in temperatuur en vochtigheid te weerstaan, waardoor de huid wordt overgoten met vocht.

 

Afspraak maken voor een behandeling?